nlen

Devine: het hoofd in de cloud

Sinds dit jaar is KASK & Conservatorium niet enkel de school of arts van HOGENT maar eveneens van de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest). Door dat nieuwe huwelijk verwelkomen we dit academiejaar al een eerste nieuwe telg. De professionele bachelor Digital Design and Development, kortweg Devine, bevindt zich op het kruispunt van de studiegebieden industriële wetenschappen, technologie en audiovisuele en beeldende kunst. Deviners zijn klantgerichte creatievelingen die de brug slaan tussen code en design. Hun digitale eindproduct kan de vorm aannemen van een site, een app, een interactieve installatie of wat dan ook. En als ze niet met hun hoofd in de cloud zitten, zitten de Deviners gewoon op een campus in Kortijk.


Boijmans Van Beuningen

Wat ze daar concreet doen? De jaarlijkse samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam en Devine maakt een en ander duidelijk. Dit jaar kregen de studenten een er bijzonder fraaie klant voorgeschoteld: Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum sluit dit jaar namelijk de deuren voor renovatiewerken, wat echter niet betekent dat de collectie ondertussen enkel stof moet vangen. Drie weken kregen de studenten de tijd om na te denken over de vraag hoe je een museum digitaal tot leven brengt. Dat is uiteraard geen kleine uitdaging. Niet alle doelgroepen zijn tenslotte even vlot mee met de laatste snufjes en ook de link met het echte museum mag niet ondergesneeuwd raken door bits en bytes. De teams pitchten daarop elk twee ideeën, waarvan er na evaluatie een werd uitgekozen om verder uit te werken. Het eindresultaat was een gamma aan hoogwaardige en reeds clickable prototypes. Wat dacht je van een een ontmoetingswebsite voor ouderen op basis van een gedeelde waardering voor bepaalde kunstwerken? Verder viel er ook een spel te ontdekken waarbij je via augmented reality in de stad kunstenaars tegen het spreekwoordelijke lijf loopt, een artistieke chatboten een maandelijks dance event met interactieve kunstvloer. Over dans gesproken, dit jaar geeft Opera & Ballet van Vlaanderen de opdracht.


Bump Festival

Een ander hoogtepunt van het Devinejaar is het Bump Festival dat plaats vindt in de Kortrijkse schouwburg. De eendagsconferentie wil een state of the art opmaken en pakt daarvoor uit met tal van sprekers die hun sporen verdienden in het internationale circuit, van Amazon tot Hollywood. Annie Atkins bijvoorbeeld maakt rekwisieten en decorstukken voor games en films, terwijl Jina Anne zich op design systems toespitst, centrale digitale omgevingen die binnen een bedrijf de consequente toepassing van een huisstijl waarborgen. Interface designer Jens-Ove Panknin bespeelt dan weer het raakvlak tussen mens en machine. De Amerikanen Neil Mendoza en Sougwen Chung neigen meer naar het artistieke en versmelten beeldende kunst, performance en software tot hybride objecten. Eike König, ten slotte, is een grafisch ontwerper pur sang.

 
Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in Onrust, 06.2019.
 
Bump Festival
Op 21.06.19 vanaf 10:00 in Schouwburg Kortrijk